tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Παράνομες οι ομαδικές απολύσεις στη Μιχαλακοπούλου το 2010.

ΔΟΛ: ο «μαύρος Δεκέμβριος» του 2010 και η δικαίωση των απολυμένων
Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται τον Δεκέμβριο του 2010  στον ΔΟΛ ως τον μήνα της μεγάλης σφαγής. Και πολύ περισσότερο βέβαια αυτοί που πλήρωσαν την «πολιτική περικοπών» του Ψυχάρη. Ηταν τότε που έγινε η μεγάλη εκκαθάριση εργαζομένων και είχαν απολυθεί ομαδικά περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι μόνο από το ΒΗΜΑ. Από αυτούς πολλοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη . Ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Τάκης Τσιμπούκης, ο οποίος πέρυσι τον Απρίλιο δικαιώθηκε με απόφασή του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε άκυρη την απόλυσή του (δείτε τι έγραφαν σχετικά οι zoornalistas εδώ).
Στην περίπτωση του το Πρωτοδικείο αποφάνθηκε ότι η απόλυσή του ήταν άκυρη και ότι ο..
δημοσιογράφος δικαιούται να λάβει μισθούς υπερημερίας, καθώς δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 1387/1983 για τις ομαδικές απολύσεις.
Σύμφωνα με τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων, η εφημερίδα είχε δικαίωμα να κάνει μέχρι έξι απολύσεις μέσα στον ίδιο μήνα χωρίς να τηρήσει τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων (βάσει του αριθμού των δημοσιογράφων που απασχολούσε το διάστημα εκείνο), και όχι 21 που έκανε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Με τη σειρά του και το Εφετείο Αθηνών (είχε ασκήσει έφεση ο ΔΟΛ) έκρινε παράνομες τις ομαδικές απολύσεις στις οποίες προχώρησε ο Ψυχάρης τον Δεκέμβριο του 2010 και συνεπώς άκυρη την απόλυση και του Τακη Τσιμπούκη.
Το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομες όχι μόνο τις επίμαχες ομαδικές απολύσεις στο Βήμα,  αλλά έκρινε ότι ήταν παράνομες και όλες οι απολύσεις που έγιναν εκείνο το διάστημα σε όλα τα έντυπα και τα μέσα του ΔΟΛ και για όλες τις κατηγορίες προσωπικού (δημοσιογράφοι, διοικητικοί , τεχνικοί , κ.λπ.). Οι ομαδικές αυτές απολύσεις που έγιναν τότε στον Δ.Ο.Λ. –και που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 30 plus που έγιναν στο Βήμα– ήταν παράνομες, υπογραμμίζει το Εφετείο.
Συγκεκριμένα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι ο Δ.Ο.Λ., με τις απολύσεις που έκανε τον Δεκέμβριο του 2010, υπερέβη το επιτρεπόμενο από τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων (Ν. 1387/1983) όριο χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες, τόσο από την ενωσιακή όσο και από την ελληνική νομοθεσία, διαδικασίες.
Ο Δ.Ο.Λ., σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, είχε την υποχρέωση, πριν προβεί σε ομαδικές απολύσεις, να τηρήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων διαδικασία της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή όλων ή μέρους των απολύσεων, ή έστω την άμβλυνση των συνεπειών τους. Ωστόσο, ο Δ.Ο.Λ., όπως έκρινε το Εφετείο, παραβιάζοντας την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρέκαμψε την προβλεπόμενη διαδικασία και προέβη στις ομαδικές απολύσεις παρανόμως.

Τώρα απομένει να δούμε πρακτικά αν θα υπάρχει αντίκρυσμα  της απόφασης του Εφετείου.
πηγή:zoornalistas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.