tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Το λουκέτο στην ΕΡΤ μέσα από την παγκόσμια πρεμιέρα του "Εξάντα" σε Βέλγιο και Αυστρία

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Έρχεται τον Ιανουάριο
Από τον Γιώργο Αυγερόπουλο
Πρεμιέρα στο Βέλγιο και την Αυστρία κάνει στις 8 Ιανουαρίου το νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα "Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας" του Γιώργου Αυγερόπουλου. Η τηλεοπτική έκδοση του ντοκιμαντέρ διάρκειας 52 λεπτών, θα μεταδοθεί από τη δημόσια τηλεόραση του Βελγίου (RTBF) και από την δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας (ORF) στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) στα Γαλλικά και τα Γερμανικά αντίστοιχα.
H ταινία που αναφέρεται στην υπόθεση του "ξαφνικού θανάτου" της ΕΡΤ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, αρχίζει τον ταξίδι της στον κόσμο, ταυτόχρονα με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
Μέχρι αυτή τη στιγμή Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί (εκτός απ' την Αυστρία και το Βέλγιο), στην Φινλανδία, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Λετονία, την Δανία, και την Ισπανία.
Στην Ελλάδα η ταινία θα κάνει πρεμιέρα και θα προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ αργότερα θα είναι διαθέσιμη σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά) ως Video On Demand, Download to Own και DVD.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας

Πουθενά και ποτέ σε ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες, δε σίγησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας χώρας, και ειδικά με τέτοιον τρόπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε "αυταρχικός" και "αντιδημοκρατικός".
Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια.
Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης σφοδρή διεθνή κατακραυγή από όλο τον πλανήτη.
Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας εγκλείει μέσα του μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές στιγμές της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας που ζει σήμερα η Ελλάδα

Είναι η πιο "ορατή" υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης, και πεθαίνει, ειρωνικά στη χώρα όπου γεννήθηκε. H ταινία καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ, συμπυκνώνοντας μέσα σε μια ώρα, μια χρονική περίοδο πέντε μηνών. Συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης. 
BEHIND THE SCENES
Όταν στις 11 Ιουνίου του 2013 η κυβέρνηση έκλεισε μέσα σε πέντε ώρες την ΕΡΤ, με μια ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο σε καμία δημοκρατική ευνομούμενη χώρα παγκοσμίως, ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι συνεργάτες του άρχισαν να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε.
Από το υλικό των πρώτων στιγμών, παρήχθη ένα μικρό 9λεπτο βίντεο, μία rough cut sequence που ονομάστηκε "Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας". Εκείνες τις ώρες όμως δεν υπήρχε η σκέψη για την δημιουργία ενός ξεχωριστού project. Το υλικό προοριζόταν για το AGORA, το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την ελληνική κρίση, που γυρίζεται από την ομάδα τα τελευταία 3 χρόνια.
Ωστόσο, μετά από όλα όσα ακολούθησαν και την τροπή που πήρε η υπόθεση, τη διεθνή κατακραυγή, την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και την εγχώρια πολιτική κρίση "Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας", από 9 λεπτά μετεξελίχθηκε σε μια ταινία μιας ώρας.

Πηγή: Εξάντας ντοκιμαντέρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.