tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΚΙ ΟΜΩΣ, Η ΚΥΑ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ!

Την απάντηση σε όσους (εκλεγμένους και μη) επιχαίρουν για την Κοινή Υπουργική απόφαση (γνωστή και ως ΚΥΑ) και προχωράνε σε μυστικές διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση για να διευκολύνουν την επιβολή της, την δίνουν εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την πληρέστατη ανάλυση που δημοσιεύουμε σήμερα. Και σε όσους, εντός και εκτός κλάδου, βιαστούν να κάνουν συγκρίσεις με άλλες κατηγορίες εργαζόμενων (κάτι προνομιούχοι που περιφρονούσαν τους άλλους εργαζόμενους και τώρα τους επικαλούνται!!!) έχουμε να πούμε δύο πράγματα:

1. Η κυβέρνηση (αφού έδωσε όλα τα όπλα στους εργοδότες να ξεθεμελιώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα) προχωράει τώρα, ως εργοδότης, στο οριστικό ΘΑΨΙΜΟ  των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και με τη βούλα του κράτους. 
2. Η υποχρέωση ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, είναι να υπερασπίζεται τη δουλειά του και την ζωή του με κάθε μέσο. Αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν τώρα είναι να διεκδικήσουμε την ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, στρεφόμενοι -με κοινωνικό αυτοματισμό- ο ένας εναντίον του άλλου. 
3. Διεκδικούμε ΣΣΕ για μας και για κάθε εργαζόμενο αυτής της χώρας
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ανάλυσης της ΚΥΑ από εργαζόμενους στο ΑΠΕ:
Τον Δεκέμβριο του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Βενιζέλος, είχε προτρέψει τους δημοσιογράφους των Δημόσιων ΜΜΕ να δεχθούν το σχέδιο που εκπόνησε για τη μισθοδοσία τους, λέγοντας «παρ΄τε το, είναι το καλύτερο που θα βρείτε». Το σχέδιο αυτό κατέτασσε τους δημοσιογράφους στο Ενιαίο Μισθολόγιο, με την «ευνοϊκή» ρύθμιση την ένταξή τους στο υψηλότερο Μ.Κ. (μισθολογικό κλιμάκιο)  του βαθμού τους. Δώσαμε αγώνα για να «εξαιρεθούμε» από το Ενιαίο Μισθολόγιο και ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η Π.Ν.Π. που προσδιόριζε πως οι μισθοί μας θα ορίζονται με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, κατόπιν διαβούλευσης. Τότε κάποιοι πανηγύρισαν την επιτυχία. Σήμερα, οι αριθμοί δείχνουν ότι μας ενέταξαν σε μισθολογικό καθεστώς ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ του ενιαίου μισθολογίου. Συνεπώς, δεν ευσταθεί η δικαιολογία «ας δέσουμε την ΚΥΑ που είναι ευνοϊκή και διαπραγματευόμαστε στο μέλλον για κάτι καλύτερο». Ο κίνδυνος να ψηφιστεί νέος νόμος (που να ακυρώνει την Π.Ν.Π. του Δεκεμβρίου 2011) για να μας εντάξουν στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν είναι ρεαλιστικός αφού οι μισθοί που ήδη προβλέπονται είναι οι ίδιοι και χειρότεροι από το ενιαίο. Ουσιαστικά, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, δεν χάνουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ σε σχέση με την ΚΥΑ.
Παράλληλα, η ΚΥΑ προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι για εργασία τις Κυριακές εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4024/2011, που κοστολογεί περίπου στα 7,5 ευρώ την υπερωρία. Αυτό σημαίνει 45 ευρώ μικτά για εξάωρη κυριακάτικη εργασία! Το παράδειγμα αφορά εργαζόμενο με 15ετή προϋπηρεσία. Στα 30 χρόνια προϋπηρεσίας η υπερωρία θα έχει «αυξηθεί» περίπου στα 10 ευρώ, άρα ένα εξάωρο κυριακάτικο θα αποδίδει 60 ευρώ μικτά!
Τέλος, λοιπόν, η δημοσιογραφία όπως την ξέραμε ως επάγγελμα 24 ωρών την ημέρα, 7 ημερών την εβδομάδα. 
Ποίοι και γιατί εξακολουθούν να μας προτρέπουν να δεχθούμε την ΚΥΑ χαρακτηρίζοντάς τη «πολύ καλύτερη από το Ενιαίο Μισθολόγιο»; Ποιοι μας βάζουν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικό αντικείμενο αφού η κυβέρνηση με πλάγιο τρόπο προσπαθεί –ουσιαστικά- να μας εντάξει στο Ενιαίο Μισθολόγιο; Εκτός βέβαια κι αν αναφέρονται σε συναδέλφους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (σ.σ. που δεν έχουν καν απολυτήριο Λυκείου). Εκεί, ναι. Η ΚΥΑ συμφέρει!
Αναλυτικά παραδείγματα, δείχνουν ότι οι αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου για απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που βρίσκονται στο υψηλότερο κλιμάκιο του βαθμού τους (όπως είχε προτείνει ο Βενιζέλος), είναι  αντίστοιχες η υψηλότερες από αυτές που προβλέπονται από την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους. 
(με πηγές την ιστοσελίδα http://www.xrisima.eu/misth.php για τον υπολογισμό του ενιαίου μισθολογίου και την ΚΥΑ του Κεδίκογλου που διέρρευσε στα ΜΜΕ).


ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ                           ΚΥΑ (μικτά)                           ΔΙΑΦΟΡΑ (μικτά)
10 χρόνια  - 2 παιδιά
1536 μικτά – 1074 καθαρά                      1430 (+140 πτυχίο)     -101 ευρώ (+34 για πτυχιούχους)

15 χρόνια - 2 παιδιά
1789 μικτά – 1224 καθαρά                      1591 (+140 πτυχίο)     -198 ευρώ (-58 για πτυχιούχους)

20 χρόνια - 2 παιδιά
1789 μικτά – 1231 καθαρά                      1906 (+140 πτυχιο)     +117 ευρώ (+257 για πτυχιούχους)

30 χρόνια - 2 παιδιά
2394 μικτά – 1563 καθαρά                      2259 (+140 πτυχιο)     -135 ευρώ (+5 για πτυχιούχους)

Παράδειγμα 1: Δημοσιογράφος χωρίς πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΪ με 15 χρόνια προϋπηρεσίας και δύο παιδιά θα έχει με βάση την ΚΥΑ 1.591 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, ενώ στο Ενιαίο Μισθολόγιο στην ανώτατη βαθμίδα του Κλιμακίου του, θα είχε 1.789 ευρώ! Ακόμα και αν αποκτήσει πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης, πάλι θα υστερεί έναντι του υπαλλήλου του Στενού Δημόσιου Τομέα.
Παράδειγμα 2: Ο ίδιος δημοσιογράφος, στα 20 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει περισσότερα χρήματα με βάση την ΚΥΑ (1906 ευρώ) παρά με βάση το Ενιαίο (1.789 ευρώ). 
Παράδειγμα 3: Στα 30 χρόνια προϋπηρεσίας, οι όροι αντιστρέφονται ξανά, καθώς ο υπάλληλος που αμείβεται με ενιαίο μισθολόγιο παίρνει περισσότερα (2.394 ευρώ) από τον Δημοσιογράφο που αμείβεται με ΚΥΑ (2.259 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.