tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Περικοπές προσωπικού και μισθών σχεδιάζουν οι εκδότες

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ
Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ της Κυριακής 17/10/2010
Ανοίγουν σιγά - σιγά τα χαρτιά τους εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών
και έρχεται στην επιφάνεια το σχέδιο που επεξεργάζονται για τις επιχειρήσεις επικοινωνίας, με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία στην μετά την οικονομική ύφεση ψηφιακή περίοδο και στην παρούσα φάση με τις αθρόες περικοπές κόστους, που πρώτο στόχο έχουν τους εργαζόμενους και τις όποιες υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Οι εκδότες (ΕΙΗΕΑ) στη συνάντησή τους με την ΕΣΗΕΑ προ ημερών αποκάλυψαν σχέδιο περικοπών προσωπικού ή /και μισθών, ενώ αναμένεται να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους από αύριο. Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση «ελάφρυνσης» των κοινωνικών τους υποχρεώσεων.
Οι εκδότες
Στη συνάντηση μεταξύ ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ προ ημερών, οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων άρχισαν να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Τι προτείνουν; Ο Φ. Μπόμπολας πρότεινε μείωση μισθών για τους  δημοσιογράφους κατά 15%, και των αμοιβών της Κυριακής κατά 50%. Η μείωση κόστους θα γίνει είτε με μείωση των μισθών, είτε με μείωση των θέσεων απασχόλησης. Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Στ. Ψυχάρης έκανε λόγο για μηδενικές αυξήσεις, όμως κανείς δεν δεσμεύθηκε για πάγωμα των απολύσεων δημοσιογράφων στο μέλλον.
Ειδικότερα για το Internet, όπως φάνηκε, υπάρχει διάχυτος προβληματισμός, καθώς έγινε λόγος για κάποιου είδους «ρύθμιση» που θα ωφελήσει εκδότες και δημοσιογράφους.
Παρών στη συνάντηση και ο Θ. Αλαφούζος,  που πρότεινε το ποσό της εργοδοτικής εισφοράς κάθε εφημερίδας να εξοφλείται από το αγγελιόσημο που «παράγει» βάσει των καταχωρίσεών της. Εάν δεν επαρκεί, να καταβάλλει το υπόλοιπο ο κάθε εκδότης με δική του χρηματική συμβολή. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η εκδότης της «Ναυτεμπορικής»  Ε. Αθανασιάδου,  ενώ από πλευράς ΕΣΗΕΑ
συμμετείχαν οι Π. Σόμπολος, Α. Νταβανέλος, Π. Ράμος και Δ. Κουμπιάς.

Οι «καναλάρχες»

Οι ιδιοκτήτες των καναλιών (που σε πολλές περιπτώσεις συμπίπτουν με τους εκδότες) εργάζονται παρασκηνιακά, με στόχο να καταργήσουν οποιαδήποτε κοινωνική τους συμβολή προβλέπεται από τον νόμο και παράλληλα να έχουν το δικαίωμα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Σε σειρά επαφών που είχαν όλο το τελευταίο διάστημα με την κυβέρνηση πιέζουν για φοροαπαλλαγές και σειρά ελαφρύνσεων, τις οποίες σημειωτέον η κυβέρνηση ακούει με προσοχή.


Σε έγγραφό τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, Ραγκούση, Ρέππα, Λοβέρδο, ως υπουργό Απασχόλησης, και Χυτήρη, αναφέρουν λεπτομερώς το σχέδιό τους, εσωκλείοντας μάλιστα και… σχέδιο νόμου.

Συγκεκριμένα ζητούν:

(α) Οριστική αποχώρηση της ΕΡΤ από τη διαφήμιση, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της και αποκλεισμό της από χορηγίες και τηλεπωλήσεις.


(β) Μείωση του ύψους του αγγελιόσημου από 21,5% σε 10%. Από αυτό, 5% να διοχετεύεται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και μόνο στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ και 5% στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς όπως αναφέρουν είναι τα μόνα ταμεία που συνδέονται με τη δραστηριότητα της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.


(γ) Το αγγελιόσημο να υπολογίζεται μετά τις εκπτώσεις και τις ετήσιες «επιβραβεύσεις», και να καταργηθεί στην ανταλλακτική διαφήμιση.


(δ) Να καταργηθεί ο Ειδικός φόρος τηλεόρασης 20%.


(ε) Το τέλος χρήσης συχνοτήτων από 2% να μειωθεί στο 0,1% ως την ψηφιακή ολοκλήρωση, από το 2010 ως το 2015.


(στ) Να καταργηθεί η ενίσχυση του κινηματογράφου με 1,5% επί του ετήσιου τζίρου, ως «άσκηση κοινωνικής πολιτικής του κράτους μέσω της τσέπης των ιδιωτικών επιχειρήσεων».


(ζ) Να καταργηθεί η ενίσχυση των φορέων τυφλών με 0,3% του τζίρου, για τον ίδιο λόγο.


(η) Δυνατότητα να τροποποιούν τον ενημερωτικό χαρακτήρα του προγράμματός τους
σε μή ενημερωτικό και να αλλάξει η ρύθμιση που περιγράφει τον ενημερωτικό ή μη χαρακτήρα.


(θ) Να ελέγχονται βάσει της γενικής νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού.


(ι) Να επιτραπούν συνεργασίες, συμπράξεις και συγχωνεύσεις μεταξύ ρ/τ σταθμών.


(ια) Ευρείες τροποποιήσεις στον Ν.3592/2007 (Ρουσόπουλου), ιδίως για τη συγκέντρωση. Να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου δύο (από έναν σήμερα) τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, ο ένας εκ των οποίων μπορεί να είναι ενημερωτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.