tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΡΑΝΟΜΗ η μη ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ(μέχρι την 21η Δεκεμβρίου)καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. *ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για τους παρανομούντες ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

Το ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί, που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Η καταβολή του ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ γίνεται με καταλυτική (υποχρεωτική) ημερομηνία την 21η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.

Εξυπακούεται βέβαια ότι δεν υπάρχει δέσμευση για τον εργοδότη να καταβάλει το  δώρο νωρίτερα από την 21η Δεκεμβρίου, που αποτελεί απλώς μόνο το ανώτατο χρονικό όριο καταβολής.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.

*ΠΑΡΑΝΟΜΗ η μη ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ(μέχρι την 21η Δεκεμβρίου)καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, που οι επιχειρήσεις τους παραμένουν σε λειτουργία.

*ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για τους παρανομούντες ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ:

Σε κάθε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή τα συνδικαλιστικά σωματεία τους, μπορούν να προσφύγουν με καταγγελία στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ), προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά: με αυτόφωρη διαδικασία.

*Σημείωση: Η παραγραφή της απαίτησης του Δώρου Χριστουγέννων υπάγεται σε πενταετή παραγραφή, καθώς αποτελούν τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ είναι ίσο: με ένα(1) μηνιαίο μισθό, για όσους εργαζόμενους αμείβονται με μισθό και με (25) ημερομίσθια, για όσους εργαζόμενους αμείβονται με ημερομίσθιο.

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ της εργασιακής σχέσης που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η ΜΑΙΟΥ μέχρι την 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.

 

Αναλογία Δώρου Χριστουγέννων

Για όσους από τους μισθωτούς η σχέση εργασίας με τον εργοδότη, δεν διάρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα (1/5-31/12) του οκτάμηνου δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου Χριστουγέννων, ανάλογα με τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Το σύνολο των ημερολογιακών ημερών του 8μήνου είναι (245).

 

Συγκεκριμένα:

 

α)Το Δώρο Χριστουγέννων για αμειβόμενους με μισθό για κάθε (19) δέκα εννέα ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης δικαιούνται (2/25) του μηνιαίου μισθού.

β)Το Δώρο Χριστουγέννων για αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε (19) δέκα εννέα ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης δικαιούνται (2) δύο ημερομίσθια.

*Σημείωση: Εάν η εργασιακή σχέση διαρκέσει λιγότερο από το 19ημερο ημερολογιακών ημερών, ο εργαζόμενος δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Χριστουγέννων, χωρίς βέβαια να αφαιρούνται οι προσαυξήσεις του επιδόματος αδείας, Κυριακών –αργιών, υπερωριακής απασχόλησης, λοιπών πηγών κ.λ.π.

Επιπρόσθετα: Δώρο Χριστουγέννων ανάλογο με το χρόνο που διήρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους πριν από την εορτή Χριστουγέννων είτε γιατί απολύθηκαν είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελούς. 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ  ΕΔΩ:

     Περίοδος Εργασίας :1η ΜΑΙΟΥ έως 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.


1.Χρόνος που συνυπολογίζεται στο: ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

*Περίοδος (1η ΜΑΙΟΥ  μέχρι 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

·         Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (119 ημέρες)άσχετα εάν έλαβαν επίδομα μητρότητας. Επιπλέον το διάστημα που χορηγείται ως άδεια όταν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε αργότερα από το χρόνο που είχε πιθανολογηθεί.

·         Οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους σε εξετάσεις.

·         Ο χρόνος λουτροθεραπείας εφ’ όσον προβλέπεται από γνωμάτευση του ΕΔΟΕΑΠ (ασφαλιστικό φορέα).

·         Οι μισθωτοί που απουσιάζουν λόγω ασθενείας, δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο το χρόνο της ασθενείας –αφαιρώντας μόνο το τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθενείας από το οικείο ασφαλιστικό φορέα.

 2.Χρόνος που δεν συνυπολογίζεται στο ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ    

*Περίοδος (1η ΜΑΙΟΥ  μέχρι 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

·         Ο χρόνος αδικαιολόγητης απουσίας ή το διάστημα που ο μισθωτός έλαβε οποιαδήποτε άδεια άνευ αποδοχών,

·         Το διάστημα της 6μηνης ειδικής άδειας που χορηγείται μετά από την άδεια λοχείας.

·         Οι μέρες της απεργίας συμπεριλαμβανομένων και των στάσεων εργασίας.

 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η βάση υπολογισμού είναι οι καταβαλλόμενες αποδοχές κατά τη 10η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.

Εάν ο μισθωτός έχει απολυθεί ή έχει αποχωρήσει οικειοθελώς πριν από τις 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, τότε το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές, που καταβάλλονται την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

1.Στις τακτικές αποδοχές περιλαμβάνονται:

·         Οποιαδήποτε άλλη παροχή σε χρήμα ή σε είδος τακτικά κάθε μήνα ή κατ’ επανάληψη περιοδικά κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα.

·         Το επίδομα αδείας.

Για τον υπολογισμό της αναλογίας του επιδόματος αδείας θα πολλαπλασιαστεί με το συνολικό ποσό του Δώρου, που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,04166.

(Π.χ Δώρο Χριστουγέννων 1000ευρώ Χ 0,04166 αναλογία επιδόματος αδείας =42)

Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυχτερινές ώρες εφ’ όσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.

·         Διάφορες λοιπές πηγές –παροχές (εκτός των πριμ παραγωγικότητας).

·         Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπερεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά τη διάρκεια της ασθένειας ή άδειας.

·         Η αμοιβή της νόμιμης υπερωριακής εργασίας, εφόσον παρέχεται τακτικά και υπερεργασίας.

·         Η αμοιβή από προμήθειες.

·         Το επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο.

*Σημείωση: Για να βρούμε την αναλογία του επιδόματος ισολογισμού με την οποία προσαυξάνεται το Δώρο Χριστουγέννων.

Εάν χορηγήθηκε από 1/5 μέχρι 31/12 διαιρούμε  δια 8 –ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:8 = Αναλογία επιδόματος ισολογισμού στο Δώρο Χριστουγέννων.

2.Εξαιρέσεις:Δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές.

·         Το πριμ παραγωγικότητας.

·      Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν χορηγούνται για την πραγματοποίηση υπερεσιακών μετακινήσεων ή υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού.

·         Η υπερωριακή αποζημίωση, στην οποία, περιλαμβάνεται η αμοιβή για παράνομη υπερωριακή εργασία.

·         Η αποζημίωση εκτός έδρας, εφόσον καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο όταν πραγματοποιούνται διανυκτερεύσεις εκτός έδρας, και όχι τακτικά κάθε μήνα.

·         Οι παροχές που δίνονται από τον εργοδότη οικειοθελώς χωρίς , νόμιμη ή συμβατική υποχρέωση (από ελευθεριότητα)με την διευκρίνιση από την αρχή ότι θα μπορεί να παύσει η χορήγηση τους οποτεδήποτε.

Για τούς ωρομίσθιους.

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων γίνεται:

Διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές που έλαβε ο μισθωτός το χρονικό διάστημα από 1ης ΜΑΙΟΥ μέχρι 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ δια του αριθμού των ημερών που εργάσθηκε στο διάστημα αυτό.

*Σύνολο ημερών του χρονικού διαστήματος είναι 245 ημερολογιακές ημέρες.

Στη συνέχεια το ποσό που βρίσκουμε πολλαπλασιάζεται μετά ημερομίσθια του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούται ο μισθωτός ανάλογα βέβαια με τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης στο διάστημα από 1/5 -31/12.

Η εξίσωση του ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ:

ΜΙΣΘΟΣ + ΕΚΤΑΚΤΑ(Κυριακές ,νυχτερινά κ.λ.π. βλ.ως άνω) Χ0,041266(αναλογία επιδόματος αδείας)= ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ(πλήρη εργασιακή σχέση διαστήματος 1/5-31/12 ήτοι 245 ημερολογιακές ημέρες).

Η αναλογία των έκτακτων στο Δώρο Χριστουγέννων προκύπτει από το σύνολο των έκτακτων περιόδου (1/5-31/12) το οποίο διαιρούμε με τον αντίστοιχο αριθμό των ημερών του διαστήματος αυτού, για τις οποίες έλαβε αποδοχές ή διατήρησε την αξίωση του για την καταβολή τους.               

Ειδική περίπτωση τμηματικής καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων:

Με αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων έγινε αποδεκτή η άποψη ότι επιτρέπεται να γίνει ειδική συμφωνία μεταξύ εργοδότη, και μισθωτού με την όποια το Δώρο Χριστουγέννων (και Δ.Πάσχα) μπορεί να προκαταβάλλονται με μηνιαίες δόσεις πριν από τον καθορισμένο χρόνο πληρωμής τους 21η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.

Δεν επιτρέπεται και είναι άκυρη κάθε αντίθετη ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του μισθωτού από την αξία του Δώρου Χριστουγέννων   

Κρατική διαφήμιση 200 εκατ. και 1,9 δισ για αστυνομία οι προτεραιότητες της ΝΔ το επόμενο έτος

Η κρατική διαφήμιση
 ήταν και παραμένει το κυρίαρχο “φίμωτρο” στον κόσμο της ενημέρωσης και των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκης ήδη από το 2019 υπερδιπλασίασε το κονδύλια της επικοικωνίας. Πρακτικά με τα λεφτά από τις διάφορες Λίστες (Πέτσα- Κικίλια- Πλεύρη, Οικονόμου, Πατούλη, κ.λ.π) των εκατ. ευρώ η κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν ολοκληρωτικά τη δημοσιότητα.Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 περιλαμβάνει ένα εξωφρενικό ποσό για την “επικοινωνία” των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Συνολικά (όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση) προβλέπεται να δαπανηθούν 220,369 εκατ. ευρώ από υπουργεία, Περιφέρειες, ΟΤΑ. Για το υπουργείο Προεδρίας της κυβέρνησης αναφέρεται πως η δαπάνη επικοινωνίας ανέρχεται σε 9,184 ευρώ. Τόσο περίπου είναι η κρατική ενίσχυση για το Αθηναϊκό πρακτορείο. Θυμίζουμε επίσης πως το 2023 δόθηκαν επιπλέον 20,5 εκατ. ευρώ από το Μαξίμου για την απευθείας ενίσχυση των Μέσων ενημέρωσης, πέρα δηλαδή από τα κονδύλια της “επικοινωνίας”.
Τόσο υψηλή κρατική διαφήμιση δεν υπήρχε ποτέ, ούτε πριν την περίοδο των μνημονίων. Η κρατική διαφήμιση π.Μ. κυμαινόταν στα 80 με 90 εκατ. ευρώ, τη 10ετία της κρίσης δε έπεσε στα 30 με 40 εκατομμύρια. Η κρατική διαφήμιση πήρε την ανιούσα μετά το 2019. Τα παραπάνω υπερβολικά ποσά αρκούν για να εξηγήσουν την έμμεση κρατικοποίηση των συστημικών μίντια και την πρόσδεσή τους στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μαξίμου.Αξίζει να σημειωθεί πως στα παραπάνω  ποσά δεν περιλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των κρατικών ΜΜΕ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Η ελεγχόμενη από τον μηχανισμό του Κ. Μητσοτάκη διοίκηση της ΕΡΤ διαχειρίζεται κονδύλια της τάξης των 220 εκατ. ευρώ και το ΑΠΕ επιχορηγείται με 10 εκατ.
Τα χρήματα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκης για το 2024. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά νούμερα, διαβάζουμε πως για τις “αστυνομικές υπηρεσίες” του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπεται κονδύλι ύψους 1.907.475.100 ευρώ, για την ασφάλεια συνόρων (δηλαδή το τείχος και τα εγκληματικά Pushbacks) 130.742.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών το κονδύλι για το 2024 ανέρχεται σε 771.686.000 ευρώ.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Συνδικαλιστές και ισραηλινή προπαγάνδα

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ την περασμένη εβδομάδα δόθηκε σκληρή μάχη για την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό. Στη συνέλευση κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα, από την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή και τη Δημοσιογραφική Συνεργασία. Μπροστά στην έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας του προεδρείου, τα δυο ψηφίσματα έγιναν ένα, στο οποίο στηλιτεύονταν η παραγωγή, διάδοση και διακίνηση ψευδών ειδήσεων και κατασκευασμένων πληροφοριών της ισραηλινής προπαγάνδας από τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι της πλειοψηφίας προσπάθησαν αρχικά με την κατάθεση άλλου, διαφορετικού ψηφίσματος, που αφορούσε την προστασία των δημοσιογράφων, να αποφύγουν την ψηφοφορία καταδίκης της προπαγάνδας. Όταν αυτό δεν πέρασε, έσπευσαν να δώσουν λύση και διέξοδο –όπως κάνουν πάντα– οι σύμμαχες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοινώθηκε πως θα φτιαχτεί αργότερα ψήφισμα το οποίο θα καλεί γενικά να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτό το «μη ψήφισμα» τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε ως στάση του κλάδου απέναντι στις φρικαλεότητες της κυβέρνησης Νετανιάχου! (Και τα δυο ψηφίσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ χωρίς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας) 
Οι συνδικαλιστές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πιστοποίησαν με εκκωφαντικό τρόπο ότι εγκρίνουν και καλύπτουν με κάθε μέσο και τρόπο την υποταγή και ενσωμάτωση της πληροφόρησης και των μίντια στην κυβερνητική γραμμή πλήρους ευθυγράμμισης με την ισραηλινή προπαγάνδα. Η υποταγή τους είναι τόσο ξεδιάντροπη που αρνούνται να δεχθούν τα γεγονότα και στοιχεία που καταθέτουν διεθνείς δημοσιογραφικοί φορείς. Η Επιτροπή Προστασίας δημοσιογράφων (CPJ), που μόνο αριστερή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, δημοσιοποίησε εκτενή έρευνα για τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις σε δημοσιογράφους και την παρεμπόδιση δημοσιογραφικού έργου στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ από την κυβέρνηση Νετανιάχου και τον ισραηλινό στρατό. Εκτός από τις δεκάδες πλέον δολοφονίες δημοσιογράφων (57 έως τις αρχές της εβδομάδας, 61 έως σήμερα Δευτέρα από την CPJ, 73 σύμφωνα με τη Χαμάς), καταγράφονται πολλές δεκάδες περιστατικών παρεμπόδισης, συλλήψεων, εκφοβισμού, απειλών, επιθέσεων και κυβερνοεπιθέσεων σε δημοσιογράφους αραβόφωνων αλλά και δυτικών ΜΜΕ. Με την πλέον πρόσφατη επιχείρηση της κυβέρνησης Νετανιάχου να βάλει λουκέτο στην εφημερίδα Haaretz, η Επιτροπή Προστασίας δηλώνει πως οι δημοσιογράφοι φαίνεται πως είναι ανεπιθύμητοι στο Ισραήλ.