tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Διεθνής Αμνηστία: 14 σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε και η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2021 διεθνώς και για την Ελλάδα 2021/2022. Όπως και στην περίπτωση της έκθεσης για την ελευθερία του Τύπου, η χώρα ολισθαίνει προς τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα, καθώς καταγράφονται 14 προβληματικοί τομείς. Ανάμεσα τους η συνέχιση βασανιστηρίων, η καταπάτηση του δικαιώματος στην υγεία, η παραβίαση των διεθνών συμβάσεων στην εγκληματική πολιτική των επαναπροωθήσεων προσφύγων-μεταναστών. Ολόκληρη η έκθεση για την Ελλάδα με τις 14 επισημάνσεις σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ελληνική Δημοκρατία 
Αρχηγός του κράτους: Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Επικεφαλής της κυβέρνησης: Κυριάκος Μητσοτάκης
Συνεχίστηκαν οι αναφορές για παράνομη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών. Ένας Ρομά άντρας πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια καταδίωξης από την αστυνομία. Οι επαναπροωθήσεις και οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά των προσφυγισσών/-ύγων και των μεταναστριών/-ών συνεχίστηκαν, παρά τις συστηματικές διαψεύσεις των αρχών. Η καταστολή των αρχών κατά των ΜΚΟ και όσων εργάζονται για τη βοήθεια των προσφυγισσών/-ύγων συνεχίστηκε. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης για τη στρατιωτική υπηρεσία συνεχίστηκαν. Ενώ η βία κατά των γυναικών κλιμακωνόταν, το κοινοβούλιο ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την επιμέλεια των παιδιών που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια οικολογική καταστροφή μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν πάνω από 900.000 εκτάρια δασών και γεωργικών εκτάσεων
ΒΑΣΑΝΙΣΤHΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ
Συνεχίστηκαν οι αναφορές για άσκοπη και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών και άλλων ατόμων. Τον Μάρτιο, πλάνα που έδειχναν την παράνομη χρήση βίας εναντίον νεαρού άντρα από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου εγγράφων κόβιντ προκάλεσαν την οργή της κοινής γνώμης και ξεσήκωσαν πολλές διαδηλώσεις. Διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα και ένας αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά του, ενώ η εισαγγελία της Αθήνας διέταξε ποινική έρευνα. Δύο διαδηλωτές που συμμετείχαν σε μία από τις διαδηλώσεις του Μαρτίου κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν από αστυνομικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους και υπέβαλαν μήνυση.
Τον Απρίλιο, δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ότι η αστυνομία ευθύνεται για τους απειλητικούς για τη ζωή τραυματισμούς που υπέστη ο διαδηλωτής Γιάννης Καυκάς τον Μάιο του 2011 και του επιδίκασε αποζημίωση. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΜΜΕ και δημοσιογράφοι έχουν μοναδικό δικαίωμα να παραμείνουν σιωπηλοί;

Αναδημοσίευση από το Κουτί της Πανδώρας. Γράφει ο Θανάσης Καραμπάτσος
Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ φαίνεται ότι στην προσπάθειά της να ισορροπήσει σε μια realpolitik συνδικαλιστικών επιδιώξεων και μεγαλοεπειχειρηματικών ανταγωνισμών επιλέγει τη σιωπή.
Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 η ευρωπαϊκή πλατφόρμα Media Freedom Rapid Response (MFRR) ανακοίνωσε την έκθεση-πόρισμα από την αποστολή κλιμακίου της στην Ελλάδα, το οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο διερεύνησε τις καταγγελίες για την κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ. Τα συμπεράσματα της έκθεσης χαρακτηρίστηκαν κόλαφος, ράπισμα, ηχηρό χαστούκι για τις κυβερνητικές πρακτικές. Η πλατφόρμα MFRR, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) διαρκώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένα ζητήματα (βλ. περισσότερα) και καλείται η κυβέρνηση να τα λάβει υπόψη της, καθώς οι εν λόγω διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα ότι η Ελλάδα «ανήκει στις χώρες της ΕΕ που θεωρούνται “προβληματικές” ως προς την ελευθερία του Τύπου» ή του επικεφαλής των RSF για τα Βαλκάνια Πάβολ Σάλαϊ«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή στην Ουγγαρία».
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης έγιναν λόγος ότι απευθύνθηκαν αιτήματα για συνάντηση προς την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης· επίσης έγιναν συστάσεις στην κυβέρνηση, ειδικά για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία χαρακτηρίστηκε «ζωτικής σημασίας» από το πάνελ των ομιλητών. Εν τάχει αναφέρθηκαν ζητήματα πλουραλισμού, με την έκθεση να τιτλοφορείται «Ελέγχοντας την πληροφορία» από πλευράς κυβέρνησης, η στοχοποίηση δημοσιογράφων και Μέσων όπως ο Κώστας Βαξεβάνης και το Documento και η παρακολούθηση ερευνητών που ασχολήθηκαν με προσφυγικά στρατόπεδα, η αδιαφάνεια (λίστα Πέτσα), η παρεμπόδιση στο δημοσιογραφικό έργο κ.λπ.
Ποια ελευθερία ενημέρωσης;

Στο απόσπασμα οι ανεξάρτητες και «ενοχλητικές» εφημερίδες

Ματίνα Παπαχριστούδη στην 
εφημερίδα ΠΡΙΝ 
Μια κυβέρνηση που αποκρύπτει τον πραγματικό της στόχο πίσω από το ακροδεξιό Μακελειό έχει σίγουρα πολύ επικίνδυνο σκοπό: Να εξαφανίσει κάθε προοπτική και δυνατότητα ύπαρξης μιας εκδοτικής προσπάθειας που να είναι αντίθετη στη μονομερή χειραγωγούμενη ενημέρωση. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης και λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περί διαφθοράς, το Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, κατέθεσε τροπολογία επί του νόμου περί Τύπου (1178/1981). Οι εφημερίδες υποχρεούνται πλέον να αναγράφουν στην ταυτότητά τους διευθυντή και διευθυντή σύνταξης, οι οποίοι υποχρεωτικά θα είναι μέλη δημοσιογραφικής-εκδοτικής ένωσης. Εφόσον η έκδοση γίνεται από εταιρεία, αναγράφεται ο μέτοχος που έχει ποσοστό άνω του 50%.
Σε αντίθετη περίπτωση, το –αναρμόδιο για τον Τύπο– ΕΣΡ θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία θα εισπράττονται για την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) απευθείας από μια ιδιωτική εταιρεία, το πρακτορείο διανομής Άργος που ανήκει στην πλειονότητα των εκδοτών!
Η νέα ρύθμιση δεν είναι διόλου αθώα και φυσικά δεν αφορά τον έλεγχο του προαναφερθέντος ακροδεξιού εντύπου, όπως διαρρέεται. Άλλωστε, είναι η περίοδος του ολοκληρωτικού ελέγχου στη δημοσιογραφία και την ενημέρωση που αλλάζει o νόμος περί ευθύνης του Τύπου, ο οποίος χρησιμοποιείται στις περίφημες αγωγές φίμωσης και λογοκρισίας, με αιτιολογία την «τιμή και υπόληψη» όσων θίγονται από δημοσιεύματα.
Με τα μεγάλα συγκροτήματα να ελέγχονται ήδη μέσω της διαφήμισης, το ρεπορτάζ και η έρευνα έχουν «μετατοπιστεί» στα μικρότερα ανεξάρτητα ΜΜΕ και τις, κατά κύριο λόγο, αριστερές ή αντιπολιτευόμενες εφημερίδες. Για όλες αυτές, εκτός από τον κίνδυνο αγωγών στα δικαστήρια, εισάγεται ένα ακόμη μέτρο φίμωσης, τα πρόστιμα 10.000 ευρώ, αν δεν διαθέτουν διευθυντή που να είναι μέλος επαγγελματικής ένωσης, και η υπεξαίρεση των όποιων εσόδων αποκομίζουν από τη διανομή τους.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Έκθεση Ελευθερίας ΜΜΕ στην Ελλάδα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει “εμμονή με τον έλεγχο” τους, δεν γίνεται ρεπορτάζ για διαδηλώσεις, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δημοσιεύθηκε σήμερα η έκθεση της διεθνούς ένωσης για την ελευθερία του Τύπου,
 MFRR με τίτλο: «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα». Σε συνεργασία με τους Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα η αποστολή για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης ΜΜΕ και δημοσιογράφων στη χώρα, έγινε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το βασικό συμπέρασμα είναι η ένταση του ελέγχου ΜΜΕ- δημοσιογράφων είναι “μοναδική σε ένταση” για χώρα της Ευρώπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκης έχει «εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος». Αναρτούμε τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.   Αξίζει να επισημανθεί πως η διεθνής Οργάνωση δηλώνει πως παρά τα αιτήματά της για συναντήσεις με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πριν και μετά τη διερευνητική αποστολή, δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση. Επιπλέον πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα μίλησαν “ανεπίσημα” γιατί φοβούνται “τα αντίποινα” από την κυβέρνηση που ελέγχει τα ΜΜΕ!
Σήμερα, το Media Freedom Rapid Response (MFRR) δημοσιεύει την έκθεση «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα», όπου περιγράφονται αναλυτικά τα ευρήματα και οι συστάσεις της ερευνητικής αποστολής του στην Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι ότι οι ειδήσεις που είναι άβολες ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, οι οποίες περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης. Αυτό δημιουργεί σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, κατά συνέπεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία.
Η κατανόηση της πολιτικής πόλωσης και του κατακερματισμού του τοπίου των μέσων ενημέρωσης απαιτεί έρευνα σε βάθος. Η τρέχουσα κατάσταση έχει διαμορφωθεί μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης που έχει βλάψει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η δημοσιογραφία. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, η οποία έχει «εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και την ελαχιστοποίηση των επικριτικών και διαφωνούμενων φωνών, όπως ακούσαμε ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αποστολής.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: Η απεργία της 6ης Απριλίου και οι δημοσιογράφοι

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
: Γιατί είναι σημαντικό να απεργήσουμε μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους
Η απεργιακή μάχη της 6ης Απριλίου είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία αντίστασης που έχει να διανύσει ο κόσμος της εργασίας για να αντιμετωπίσει την ξέφρενη επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του κεφαλαίου σε βάρος του. Η απεργία οργανώνεται σε μία περίοδο που στην ήδη εξουθενωμένη εργατική τάξη από τα μνημόνια της προηγούμενης δεκαετίας και την πανδημία, βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, αποτέλεσμα των «νόμων της αγοράς» και της κερδοσκοπίας των μονοπωλίων, που ενισχύθηκε παραπέρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κλάδος μας, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, δέχεται ανελέητη πίεση μέσα σε κλίμα απόλυτης εργασιακής ανασφάλειας που κορυφώθηκε με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στη δημοσιογραφία, όπως και στους περισσότερους εργασιακούς κλάδους κυριαρχεί η εντατικοποίηση της εργασίας, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η αναστολή των συμβάσεων λόγω ή εξ΄ αφορμής της πανδημίας του κορονοϊού.
Σε μία τόση δύσκολη περίοδο, ο νόμος Χατζηδάκη έρχεται να επικυρώσει, να γενικεύσει και να βαθύνει τα όσα άρχισαν να εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Κανόνα πλέον αποτελούν, σχεδόν στο σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων, μικρών ή μεγάλων, οι απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, τα χρωστούμενα ρεπό από την Σαββατοκυριακάτικη εργασία, τα μη καταβαλλόμενα νυχτερινά ωρομίσθια. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που απασχολούμαστε στα μέσα, ακόμη και μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων, είναι οριακός, πολλές φορές ανεπαρκής, με αποτέλεσμα όλοι μας να δουλεύουμε σε εξοντωτικούς ρυθμούς, ενώ πλείστοι άλλοι παραμένουν στην ανεργία. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει υπέρ των εργαζομένων στα ΜΜΕ με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα καθορίζουν αξιοπρεπείς μισθούς αλλά και συνθήκες εργασίας. Συμβάλλοντας και στην προάσπιση της αξιοπρέπειας του δημοσιογραφικού έργου, ενάντια στη λογοκρισία, το νεομακαρθισμό και την «επιστράτευση» των ΜΜΕ στα συμφέροντα της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών, όπως συμβαίνει στην περίοδο του πολέμου, της πανδημίας και των μνημονίων.Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό να μετέχουμε στην απεργία μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους. Ούτε μία ημέρα πριν, ούτε μία ημέρα μετά. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή καλεί την ΕΣΗΕΑ να κηρύξει απεργία στις 6 Απριλίου και να διεκδικήσουν οι δημοσιογράφοι μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με βάση τις ανάγκες μας. Γιατί τίποτα δε μας διαφοροποιεί από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα που εκείνη την ημέρα θα διαδηλώνει κατά του νόμου Χατζηδάκη και θα διεκδικεί συλλογικές συμβάσεις, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίες, αύξηση των μισθών, αγωνιζόμενο ενάντια στη φτώχεια και στον πόλεμο.

Kίνδυνος έξωσης από ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ

Ανακοίνωση των αιρετών εκπροσώπων των συνταξιούχων
Tον άμεσο κίνδυνο έξωσης από την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ των άνεργων δημοσιογράφων, των συνταξιούχων και όσων δεν έχουν μισθωτή εργασία (μπλοκάκια) επισημαίνουν με ανακοίνωση τους οι αιρετοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων στην ΕΣΗΕΑ Τζ. Κοντράρου, Γ. Φιλιππάκης και Α. Κυρίτση.
Την περασμένη Τρίτη οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων της Ένωσης, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την πρόθεση του προεδρείου να δηλώσει στο ΓΕΜΗΣΕ ( μητρώο συνδικαλιστικών ενώσεων) ότι η ΕΣΗΕΑ είναι συνδικαλιστική ένωση ( δηλαδή έχει ως μέλη ΜΟΝΟ εργαζόμενους) μολονότι είναι επαγγελματικό σωματείο, που έχει μέλη και συνταξιούχους και ανέργους που έχουν όλοι ίσα δικαιώματα.  
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΏΠΩΝ
Στην ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζουν: 
« ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΕΜΦΑΝΗΣ ΠΛΕΟΝ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΝΑ «ΠΕΤΑΞΟΥΝ» ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ,ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Kυρίες και Kύριοι συνάδελφοι,
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων μελών της ΕΣΗΕΑ παρασταθήκαμε την Τρίτη 22 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να ενημερωθούμε για το θέμα των συνταξιούχων μελών της Ένωσης, που έχει ανακύψει και, όπως αποδείχθηκε, συζητείται από τη διοίκηση του σωματείου μας, αναφορικά με την υιοθέτηση από την Ένωση μας των διατάξεων του «Εργατικού(!)» νόμου Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε, το θέμα είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Νο 3 συνεδρίασης του ΔΣ και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία γνωμοδοτικό σημείωμα σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι η Ένωση να εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ,( μητρώο συνδικαλιστικών ενώσεων) όπως προβλέπει ο νέος νόμος, ΑΛΛΑ για τις Συνδικαλιστικές Ενώσεις.
Η άποψη που ανέπτυξε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Απόστολος Τσαλαπάτης, από τον οποίο και ζητήθηκε το γνωμοδοτικό σημείωμα, ήταν υπέρ της εγγραφής της Ένωσης στο σχετικό Μητρώο, παρά το γεγονός ότι το Σωματείο μας είναι επαγγελματικό και ο νόμος 4808/21 αφορά ΜΟΝΟ Συνδικαλιστικές Ενώσεις.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όπως μας διαβεβαίωσαν, δεν έχει λάβει ακόμη σχετική απόφαση, προφανώς λόγω αντιρρήσεων μελών του ΔΣ αλλά το θέμα, κατά την κ. Αντωνιάδου, παραμένει ανοιχτό και υπό συζήτηση!!... Στη συνάντησή μας η πρόεδρος κ. Μαρία Αντωνιάδου κάλεσε το νομικό σύμβουλο να υποστηρίξει και ενώπιον μας τη γνωμοδότηση του.
Η άποψη όμως περί της ένταξης μας στο νόμο Χατζηδάκη αγνοεί – εσκεμμένα ή μη – βασικά δεδομένα όπως:
- Η φυσιογνωμία της Ενώσεως από το ίδιο το Καταστατικό μας είναι «Επαγγελματικό Σωματείο». Συνεπώς δεν έχουμε σχέση με τα συνδικαλιστικά σωματεία.
- Ο νόμος Χατζηδάκη τροποποίησε διατάξεις του 1264/82 «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» . Από το νόμο 1264/82 έχουν ρητά εξαιρεθεί ΕΥΘΥΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ οι δημοσιογραφικές ενώσεις (άρθρο 1 παρ.1). Και το άρθρο αυτό δεν τροποποιήθηκε με το νέο νόμο Χατζηδάκη. Συνεπώς και ο νέος νόμος δεν μας αφορά.
- Η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ εξομοιώνει την ΕΣΗΕΑ με συνδικαλιστική οργάνωση. Και στις συνδικαλιστικές ενώσεις μετέχουν ΜΟΝΟ εργαζόμενοι και μάλιστα μισθωτοί, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος Χατζηδάκη.
Τόσο η ανάδειξη των διοικήσεων των συνδικαλιστικών ενώσεων όσο και οι αποφάσεις τους, ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα τους από τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των μελών τους, βασικότερο των οποίων είναι η εργασιακή τους κατάσταση.
Συνεπώς εάν δηλωθεί η ΕΣΗΕΑ στο Μητρώο ως συνδικαλιστικό σωματείο συνταξιούχοι, άνεργοι και εκ περιτροπής εργαζόμενοι (μπλοκάκια), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, δεν μπορεί να ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ διότι παύει με τον τρόπο αυτό να είναι επαγγελματικό σωματείο!!....
Κατά συνέπεια, εγκυμονεί ο κίνδυνος ως μη μέλη της ΕΣΗΕΑ και οι συνταξιούχοι, άνεργοι και όλοι οι εργαζόμενοι με αυτές τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να βρεθούμε και έξω από το ασφαλιστικό μας Ταμείο, τον ΕΔΟΕΑΠ, χάνοντας την ασφαλιστική μας κάλυψη, την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, όπως υπάρχει σήμερα και σε όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Και μαζί με εμάς ακολουθούν άνεργοι, αλλά και συνάδελφοι δημοσιογράφοι που αμείβονται με όποια μορφή εργασίας έχουν υπογράψει.
Κι αυτό θα φανεί ΑΜΕΣΩΣ μετά τη δήλωση που θέλει να κάνει η ΕΣΗΕΑ στο ΓΕΜΗΣΟΕ, διότι μετά την εγγραφή μας θα ακολουθήσει έλεγχος με ηλεκτρονική καταγραφή όλων των δεδομένων και εκκαθάριση.
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δηλώσαμε ότι είμαστε σε εγρήγορση και θα παρακολουθούμε το θέμα.
Θα είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να σταματήσουμε τα όποια σχέδια τους, με πρώτη μας ενέργεια, την παράστασή μας, την παρουσία μας στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, όταν το θέμα έλθει για συζήτηση.
Ο νόμος Χατζηδάκη σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν αφορά στην ΕΣΗΕΑ.
Οι διαβεβαιώσεις περί προθέσεων μη «έξωσης» των συνταξιούχων από την ΕΣΗΕΑ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εκούσια και αυθαίρετη υιοθέτηση ενός νόμου (νόμος Χατζηδάκη) , που δεν μας αφορά. Ενδεχόμενη υιοθέτηση των απόψεων που ακούσαμε αντιτίθενται στο καταστατικό μας και σε ισχύουσες διατάξεις νόμων όπως αυτή του άρθρου 1 παρ.1 του ν.1264/82 και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποπομπή μας.»
Οι εκπρόσωποι Τζώρτζια Κοντράρου, Γιώργος Φιλιππάκης, Αγλαΐα Κυρίτση"

Επτά εφημερίδες της αριστεράς λένε ‘Οχι στη φίμωση του έντυπου τύπου!

Κοινό κείμενο 7 εφημερίδων της Αριστεράς (Προλεταριακή Σημαία, Η Εποχή, Ξεκίνημα, Πριν, Δρόμος της Αριστεράς, Εργατική Αριστερά, Λαϊκός Δρόμος)
, απαιτούν την κατάργηση της διάταξης λογοκρισίας
Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και ψήφισε με fast track διαδικασία, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει προληπτική και κατασταλτική λογοκρισία στις έντυπες εφημερίδες. Η τροπολογία προβλέπει εξοντωτικά αθροιστικά πρόστιμα για την έκδοση και κυκλοφορία των εφημερίδων στη χώρα μας, αν δεν ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο, διευθυντή, διευθυντή σύνταξης και τον μέτοχο ή εταίρο που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το μισό τουλάχιστον των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων.
Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για κάθε φύλλο εφημερίδας που εκδίδεται-κυκλοφορεί και για κάθε μη αναγραφή έστω και ενός από αυτά τα πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χαράτσια αυτά είναι πολλαπλάσια.
Παράλληλα, υποχρεώνει τα έντυπα αυτά να ορίσουν δύο επαγγελματίες δημοσιογράφους ως διευθυντές τους, θέτοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην έκδοση και κυκλοφορία τους, ενώ εξουσιοδοτεί και προικοδοτεί το γνωστό μονοπώλιο στη διακίνηση του τύπου, ορίζοντάς το ως αρμόδιο για την είσπραξη-παρακράτηση και απόδοση στο κράτος των προστίμων αυτών, που επιβάλλονται από το ΕΣΡ(!).
Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των απόψεων. Εντάσσεται στην πολιτική της εντεινόμενης καταστολής και διευρυνόμενης αντιδραστικής στροφής της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει, να καταστείλει και να απαγορεύσει εντέλει κάθε φωνή που τής ασκεί κριτική και δεν υποτάσσεται στις αφηγήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές της αντιλαϊκής της πολιτικής. Αποτελεί συνέχεια των αντιδημοκρατικών νόμων που χτυπούν το δικαίωμα στη διαδήλωση (ν. 4703/2020) και το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό (ν. 4808/2021).
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΜΕ
τις μεθοδεύσεις αυτές και τη στόχευσή τους. Οι εφημερίδες-έντυπά μας, όσο κι αν επιδιώκει το κράτος και η κυβέρνηση να τις εμφανίσει ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ΔΕΝ λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και αγωνίζονται να κατοχυρώνουν την δυνατότητα να μπορούν οι πολιτικές συλλογικότητες στις οποίες αναφέρονται να διαδίδουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
25 Μάρτη 2022
Οι εφημερίδες:
«Προλεταριακή Σημαία»
«Η εποχή»
«Ξεκίνημα»
«Πριν»
«Δρόμος της Αριστεράς»
«Εργατική Αριστερά»
«Λαϊκός δρόμος»

Μετά την καταγγελία Δημήτρη Μητσοτάκη για λογοκρισία στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΤ, η διοίκηση φίμωσης στέλνει στο πειθαρχικό μουσικό παραγωγό

Η καταγγελία του μουσικού Δημήτρη Μητσοτάκης για το κόψιμο του σήμερα από το ¨Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα social media. Από το Ραδιομέγαρο διακινήθηκε η πληροφορία πως “δεν τον έκοψαν” αλλά δεν υπήρξε χρόνος για να βγει. Η συνέχεια είναι χειρότερη. Ο καλλιτέχνες λίγο πριν κατήγγειλε πάλι στον προσωπικό του λογαριασμό στο face book πως η διοίκηση φίμωσης της ΕΡΤ παραπέμπει στο πειθαρχικό μουσικό παραγωγό, που θεωρήθηκε “υπαίτιος” για τη διαρροή!
Γράφει ο Δημήτρης Μητσοτσάκης: Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι η κυρία Ή. Π., μουσικός παραγωγός στο Πρώτο Πρόγραμμα της EPT, με πολυετή πείρα από την δεκαετία του ’80, θα περάσει πειθαρχικό συμβούλιο μετά τον σάλο που ξέσπασε για την συνέντευξή μου που κόπηκε λόγω της δημόσιας κόντρας μου με τον υιό Μητσοτάκη. Η κυρία Πανανίδου, με την οποία σημειωτέον δεν γνωρίζομαι προσωπικά, θεωρήθηκε υπαίτια για το ότι η πληροφορία για άνωθεν εντολή να μην γίνει η συνέντευξη έφτασε στα αυτιά μου και ως εκ τούτου θα πρέπει να περάσει πειθαρχικό…

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: Υπάρχει λόγος σοβαρός για την τυποκτόνο ρύθμιση της Ν.Δ

Μα, δεν υπάρχει ένας συνταγματολόγος να προειδοποιήσει το Μαξίμου για την παράλογη ρύθμιση αλλαγής του τυποκτόνου νόμου 1178/1981, αναρωτιούνται πολλοί μετά την κατάθεση και ψήφιση της νυχτερινής τροπολογίας με την υπογραφή πέντε υπουργών της κυβέρνησης της Ν.Δ, με την οποία:Οι εφημερίδες και μόνο αυτές υποχρεούνται να ορίζουν διευθυντή και διευθυντή σύνταξης, οποίοι πρέπει να είναι μέλη του επαγγελματικού σωματείου των δημοσιογράφων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανακηρύσσεται σε ελεγκτή των εφημερίδων και επιβάλλει πρόστιμα. Τα πρόστιμα πληρώνουν εκτός από τους κατά το νόμο υπεύθυνους στην ταυτότητα των εντύπων και οι ιδιοκτήτες που κατέχουν το 50% της εκδοτικής εταιρείας, το όνομα των οποίων πρέπει να αναγράφεται επίσης στην ταυτότητα. Τα πρόστιμα εισπράττονται απευθείας από το πρακτορείο διανομής “Άργος”. 
Στις τρεις παραπάνω αλλαγές εντοπίστηκε η παραβίαση τριών άρθρων του Συντάγματος, των άρθρων 12,14 και 15 για την ελευθερία του Τύπου και την αρμοδιότητα του ΕΣΡ αποκλειστικά στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” εκτιμά πως η εν λόγω ρύθμιση δεν είναι απόρροια άγνοιας. Δεν πρόκειται για νομοθετικό παράλογο ολίσθημα αλλά για μια ακόμη ενέργεια της κυβέρνησης να συμπληρώσει το θεσμικό πλέγμα περιορισμών και ολοκληρωτικής φίμωσης των ανεξάρτητων Μέσων. Η διάταξη συμπληρώνει το νόμο περί περί ευθύνης του Τύπου στον οποίο και η υποχρέωση αναγραφής εκδότη, διευθυντή προβλέπεται και η ευθύνη του ιδιοκτήτη καθορίζεται ρητά. Ο νόμος που χρησιμοποιείται στο καθεστώς των αγωγών φίμωσης και λογοκρισίας για δημοσιεύματα που “θίγουν την τιμή και υπόληψη” σημειώνεται ότι έχει ισχύ τόσο στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα όσο και στο διαδίκτυο.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” καταγγέλλει πως η τριπλέτα της αντισυνταγματικής παρέμβασης του Μαξίμου, έχει σαφή και ορατό σκοπό. Αφενός συμπληρώνει το ασφυκτικό περιοριστικό πλαίσιο των αγωγών σε μια περίοδο που μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα υιοθέτησαν το μοντέλο των SLAPPs (Στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής) με στόχο την ολοκληρωτική φίμωση Μέσων και δημοσιογράφων στον έλεγχο, την έρευνα, το ρεπορτάζ και την αποκάλυψη των εταιρικών πρακτικών και ατασθαλιών. Αφετέρου προωθεί την εξαφάνιση των μικρών, αριστερών, μαχητικών εντύπων αλλά και των εξειδικευμένων εφημερίδων- ιστοσελίδων από Συλλογικότητες, συνδικάτα, Φορείς δημοσίου συμφέροντος που σε πείσμα του ολοκληρωτικού ελέγχου στο μιντιακό σύστημα, επιμένουν στον έλεγχο δημοσιότητας της εξουσίας. Για αυτό και υπάρχει ο πρωτοφανής περιορισμός στην ελευθερίας της έντυπης έκφρασης με την υποχρέωση συμμετοχής σε δημοσιογραφικές ενώσεις, όταν στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ αυτό δεν ισχύει. 
Η απλή έκφραση ανησυχίας από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ ως η μόνη αντίδραση του συνδικαλιστικού σωματείου προκαλεί θυμό και πολλά ερωτηματικά για τα πραγματικά κίνητρα απραξίας και αφωνίας του συνδικαλιστικού οργάνου. 
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” καλεί τους εργαζόμενους δημοσιογράφους σε άμεση και μαχητική αντίδραση στη νέα αντιδημοκρατική ρύθμιση λαιμοτόμο για την ελευθερία του Τύπου. 
Απαιτεί από τις συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου να οργανώσουν διεκδικητικά, όχι με επαφές, συναντήσεις και υπομνήματα, δράσεις ενάντια στην κυβερνητική παρέμβαση φίμωσης και λογοκρισίας. Πρώτος σταθμός θα ήταν η συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία της 6ης Απρίλη.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” κατέθεσε ήδη την πρόταση της, να απαιτήσουν οι δημοσιογράφοι μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους στις 6 Απρίλη, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, προϋπόθεση για τη συντακτική ελευθερία και την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου. 

“Τιμωρία” στον έντυπο Τύπο και με αντισυνταγματικές διατάξεις

Ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ ο νόμος για τη δήθεν καταπολέμηση της διαφθοράς στον οποίο αιφνιδιαστικά κατατέθηκε η τροπολογία για το νόμο του Τύπου. Για την αλλαγή΄ του νόμου 1178/1981 δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση,
 η ΕΣΗΕΑ έβγαλε μια ανούσια, χλιαρή ανακοίνωση “προβληματισμού” και “ανησυχίας”. Τα πραγματικά κίνητρα της αλλαγής του νόμου περί Τύπου αναζητούνται ακόμη. 
Η αλλαγή του καταγγέλθηκε μόνο από την Εφημερίδα των Συντακτών, το Ντοκουμέντο και τις μικρές εφημερίδες που βλέπουν πως μπαίνει άλλο ένα ακραίο περιοριστικό μέτρο στην επιχείρηση φίμωσης μέσω των αγωγών.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση πέραν του ιδιοκτήτη, του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης μιας εφημερίδας υπεύθυνος κατά το νόμο είναι και ο έχων το (τουλάχιστον) 50% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας. Τα δύο διευθυντικά στελέχη πρέπει να είναι μέλη επαγγελματικών δημοσιογραφικών σωματείων. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία στην ταυτότητα της εφημερίδας δεν εμφανίζεται κάποιος από τους κατά το νόμο υπεύθυνους η χρηματική κύρωση ορίζεται σε 10.000 ευρώ. Τα πρόστιμα θα τα επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο έχει αρμοδιότητα αποκλειστικά για τα ηλεκτρονικά Μέσα. Επιπλέον η ρύθμιση ταυτίζει τα νομικά με τα φυσικά πρόσωπα, που σημαίνει ότι τα πρόστιμα θα καλείται να τα πληρώνει στο εξής εκτός της εταιρείας και ο μέτοχος.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η κυβέρνηση σε μόνο μία τροπολογία παραβιάζει δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 14 και το άρθρο 15. Παραβιάζεται ωστόσο και το άρθρο 12 για τις εκδοτικές εταιρείες.
Το σοβαρότερο που ενέχει την έννοια της υπεξαίρεσης από το δημόσιο είναι η πρόβλεψη για την είσπραξη των προστίμων του ΕΣΡ. Θα γίνεται με απευθείας παρακράτηση του ποσού από το πρακτορείο διανομής Τύπου και μάλιστα θα προηγείται κάθε άλλης απαίτησης τρίτων.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Στη δημοσιογραφία διεξάγεται σφοδρή ιδεολογική μάχη…

Ματίνα Παπαχριστούδη στο
 ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
“Αν υπήρχε κάτι που μισούσε περισσότερο από τις συμμορίες των εργοδοτικών ήταν οι πουλημένοι δημοσιογράφοι: οι πιο πουτάνες από τις πουτάνες που εισχώρησαν στο ευγενέστερο επάγγελμα του κόσμου”, έγραφε ο Πάκο Ιγνάθιο Τάιμπο ΙΙ, θυμίζοντας πως στη δημοσιογραφία διεξάγεται άλλοτε ηχηρά κι άλλοτε σιωπηρά σφοδρή ιδεολογική μάχη για το περιεχόμενο στο προϊόν της ενημέρωσης. Προϊόν που χρησιμοποιείται είτε για την απελευθέρωση είτε για τη χειραγώγηση και υποδούλωση. Στην επιχείρηση “προπαγάνδα για τον πόλεμο”, η ιδεολογική μάχη στα μίντια και ανάμεσα σε δημοσιογράφους είναι φυσιολογικά πολύ οξυμένη.
Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη η ενόχληση διαφόρων “παραγόντων” εξουσίας για τη στάση του Open ΤV στην πληροφόρηση που έρχεται από τα πολλαπλά πολιτικά ή πολεμικά μέτωπα, η έντονη αντιπαράθεση των δυο ανταποκριτών Π. Βαλασόπουλου από Βερολίνο και Θ. Αυγερινού από Μόσχα στον αέρα του δελτίου του Open και του Mega ή ο καβγάς στον αέρα ανάμεσα σε Ν. Ευαγγελάτο και Δ. Λιάτσο στον αέρα του ΣΚΑΙ για τις ψευδείς μεταδιδόμενες ειδήσεις του δυτικού μπλόκ. 
Στην ιδεολογική αντιπαράθεση προκύπτουν οι διαφορετικές τακτικές στην ενημέρωση. Καταγράφεται η στάση στις τηλεοπτικές ειδήσεις της ΕΡΤ που παρουσιάζουν μονόπλευρα τα γεγονότα στη γραμμή της “καλής” Δύσης και της “κακής Ρωσίας”, η συνειδητή επιλογή παρουσίασης πληροφοριών απόλυτα ελεγμένων από το επικοινωνιακό διευθυντήριο της κυβέρνησης και η προβολή ανάλαφρων διασκεδαστικών ρεπορτάζ όπως για τη σύζυγο του Ζελένσκι. Εξού και ο καταποντισμός στα νούμερα επιρροής της ΕΡΤ στο κοινό. Αποκαλύπτεται ακόμη η ακροδεξιά ρητορική μίσους και ρατσισμού στη στάση ορισμένων δημοσιογράφων που κατέχουν θέση ισχύος στον τηλεοπτικό αέρα και εμφανίζονται κάθε φορά ως η φωνή προπαγάνδας της εξουσίας.
Ξεγυμνώνεται και η ξεδιάντροπη γραμμή ευνοημένων, τοποθετημένων πάντα σε θέσεις, δημοσιολογούντων, που αναλαμβάνουν το ρόλο της “αστυνομίας ελέγχου σκέψης” στην άλλη, αντίθετη άποψη. Η χυδαία επίθεση που δέχθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης για τη ραδιοφωνική εκπομπή που αφορούσε στο ναζιστικό τάγμα Αζόφ με χαρακτηρισμούς όπως “ανδρείκελο του Πούτιν”, “απάνθρωπος”, κ.λ.π., επικύρωσε την αναστάτωση που αισθάνονται οι πλήρως υποταγμένοι στο κυρίαρχο ιδεολογικό ολοκληρωτικό αφήγημα. 

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Αποστολή στη Σερβία, Μάιος 1999

Γράφει ο Λάμπρος Παπαξενάκης στο 
mediagr.org
Τον Μάιο του 1999, δύο πούλμαν, με πρωτοβουλία καλλιτεχνών και διαννουμένων, διοργάνωσαν ταξίδι για να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα στο βομβαρδισμένο, αλλά και ξεχασμένο από τους πάντες, Βελιγράδι.  Κάποιοι, από αυτούς που θυμάμαι, ήταν η Τάνια Τσανακλίδου, η Πένυ Ξενάκη (που τραγούδησαν εκεί για εμψύχωση την Πρωτομαγιά), ο Δημήτρης Παπαχρήστος (φωνή του Πολυτεχνείου), ο πρώην βουλευτής της ΠΟΛ.ΑΝ, Στέφανος Στεφανόπουλος, η τότε βουλευτής του ΣΥΝ, Στέλλα Αλφιέρη, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης, ο Άρης Δαβαράκης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Γιώργος Θαλασσινός, ο Αιμίλιος Ζαχαρέας (πολιτικός Ε.ΑΡ., πατέρας Μάρας Ζαχαρέα), ο πρύτανης του Παντείου, Ηλιας Σιδηρόπουλος,  οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Πέπη Ρηγοπούλου και Γιάγκος Ανδρεάδης, η  συνάδελφος Ευγενεία Λουπάκη κ.ά.
Όταν ενημέρωσα τους τότε συναδέλφους του πειραϊκού ρεπορτάζ ότι θα συμμετέχω, χωρίς δεύτερη σκέψη η πάντα πρωτοπόρα και στο πλευρό των αδύναμων, η αξέχαστη Πόπη Χριστοδουλίδου (εφ. ΕΘΝΟΣ τότε), η αξέχαστη ψηλή του πειραϊκού, Πόπη Χασιώτη (εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τότε) η Σταυρούλα Σπυριδάκου και η Ηλιάνα Τσαγκάρη (εφ. Η ΒΡΑΔΥΝΗ) δήλωσαν αμέσως συμμετοχή (αψηφώντας τους όποιους κινδύνους) και ενημέρωσαν τις εφημερίδες τους.Εκεί, συναντήσαμε τους Έλληνες συναδέλφους (θυμάμαι την Ελένη Καλογεροπούλου) να δίνουν τη μάχη της πραγματικής ενημέρωσης σε ένα πολύ αντίξοο μιντιακό περιβάλλον των αμερικανονατοϊκών συνθηκών.

Ένα αποτύπωμα από εκείνη την αποστολή αποτυπώνεται με τις φωτό από το δημοσίευμα της Πόπης Χριστοδουλίδου στο ΕΘΝΟΣ και τίτλο “Στη γη των γενναίων”. Στην πρώτη φωτό, Π. Χριστοδουλίδου, Π. Χασιώτη, Ηλιάνα Τσαγκαρη και Σέρβοι μαχητές περήφανοι με την ελληνική σημαία.
Στην δεύτερη, ο υπογράφων, η Π. Χριστοδουλίδου, η Στ, Αλφιέρη, η Π. Χασιώτη, η Στ. Σπυριδάκου και ο σύζυγός της.Για την ιστορία: τότε εργαζόμουν στην ΕΡΤ (ραδιόφωνο), είχα ενημερώσει τους αρμοδίους για το 3ήμερο ταξίδι, ουδείς ενδιαφέρθηκε να με βγάλει για ανταπόκριση. (Πρόεδρος δ.σ. Παν. Παναγιώτου, γενικός διευθυντής Ε.ΡΑ. Γιάννης Τζαννετάκος). Τον Δεκεμβριο που τελείωσε η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκε ποτέ γιατί φάνηκε ότι δεν άρεσε  εκείνη η αποστολή και η πρωτοβουλία μου.
Ως φόρος τιμής και μνήμης στις απούσες και απόντες εκείνου περπετειώδους “ταξιδιού”.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΞΕΝΑΚΗΣ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Στο «Τελευταίο Ταξίδι» του Αρη Χατζηστεφάνου το βραβείο των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου

Στο ντοκιμαντέρ Τελευταίο Ταξίδι του Αρη Χατζηστεφάνου απένειμε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) το βραβείο για την καλύτερη ελληνική ταινία του Επίσημου Προγράμματος του 24ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η βραβευμένη ταινία του Άρη Χατζηστεφάνου “Τελευταίο ταξίδι” βγαίνει
 στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 24 Μαρτίου.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι το Τελευταίο Ταξίδι «ανανεώνει τη γραφή του Καζαντζάκη μέσα από τη χρήση της φωνής του Γιάννη Αγγελάκα και τη σκηνοθετική ευελιξία με την οποία μεταφέρει την παραδοσιακή Ιαπωνία στην καπιταλιστική εκδοχή του σήμερα».
Ύστερα από την πρώτη sold out προβολή του ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Τελευταίο Ταξίδι επιστρέφει στις αίθουσες. Την Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 20:00 ο Αρης Χατζηστεφάνου, ο Γιάννης Αγγελάκας, η Όλια Λαζαρίδου και όλοι οι συντελεστές θα καλωσορίσουν το κοινό στην αίθουσα Τριανόν στην Αθήνα σε μια ειδική εκδήλωση για την έναρξη των προβολών. Την ίδια ημέρα ξεκινούν οι προβολές και στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα Τζον Κασαβέτης ενώ στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί προβολή στην Πάτρα στον πολυχώρο Γιαπί.
Στο νέο του ντοκιμαντέρ ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου και μαζί ακολουθούν τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια, που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οποία καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του. 
Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, ο Γ.Αγγελάκας και η Ό.Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη ενώ η κάμερα «σχολιάζει» με πολιτική ματιά τον κόσμο που θα συναντούσε σήμερα στα ταξίδια του. Οι εικόνες από τη σύγχρονη και την παλιά Ιαπωνία εμπλουτίζονται με anime, video games και ιαπωνικά manga. 
Οι παλιοί αχθοφόροι αφήνουν τις χειράμαξες και γίνονται ντελιβεράδες της διαμοιραστικής οικονομίας ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια του Τόκιο που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία Metropolis. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ασία αλλά και μια πανδημία που – τότε όπως και τώρα – ανατρέπει τις βεβαιότητες για τον κόσμο γύρω μας.
Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου, ενώ ο μουσικός παραγωγός Rsn δημιουργεί την πρωτότυπη μουσική με Jazz, Trip Hop και Electronica ήχους. To Post Production επιμελήθηκε ο Θάνος Τσάντας. Επεξεργασία ήχου Αρης Αζιλαζιάν και Γιάννης Μαρκοπουλιωτης. Σχεδιασμός αφίσας Λουίζα Καραγεωργίου
Πρόγραμμα προβολών
– Από 24/3 Μαρτίου, Αθήνα, Τριανόν,
– Από 24/3 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη, αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης»
– 30 Μαρτίου Πάτρα, ΓΙΑΠΙ, Πάροδος Δρακοπούλου 8  (παρουσία συντελεστών)

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Επιδότηση πάλι για εταιρείες media, θεσμικοί όροι σύμβασης μόνο για ΕΡΤ, ΑΠΕ

Η είδηση της συνάντησης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ι. Οικονόμου βρίσκεται στην τέταρτη παράγραφο. Η κυβέρνηση θα επιδοτ΄ήσει πάλι τις εταιρείες ΜΜΕ. Με το Ταμείο ανάκαμψης, με το κόστος διανομής, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Και η ΕΣΗΕΑ συζητά μόνο για την ανανέωση της υπουργικής απόφασης θεσμικών όρων εργασίας σε ΕΡΤ και ΑΠΕ.
Διαβάζουμε την ενημέρωση από την ΕΣΗΕΑ:
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη, 15 Μαρτίου και συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζήτησε επιτακτικά την άρση των νομοθετικών περιορισμών, ώστε να υπογραφεί ενιαία Συλλογική Σύμβαση με θεσμικούς και οικονομικούς όρους για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ. Έως ότου συμβεί αυτό, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης του 2019 που περιλαμβάνει αμιγώς θεσμικούς όρους. Η πρόταση που έχει καταθέσει στο Υπουργείο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συμπληρώνει τους θεσμικούς όρους με επιπλέον προβλέψεις για τις εκπαιδευτικές άδειες, τις συνθήκες προστασίας και ασφάλισης δημοσιογραφικών αποστολών σε εμπόλεμες ζώνες, ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων καθώς και υπερίσχυση τυχόν ad hoc ευνοϊκότερων όρων σε σχέση με το ωράριο. Στην πρόταση μας προβλέπεται επίσης οργανική κατανομή ανά μέσο για τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ, τα οποία έχουν περισσότερα από ένα Μέσα καθώς και η υποχρέωση να προΐσταται δημοσιογράφος στις οργανικές μονάδες των δημόσιων ΜΜΕ που παράγουν αμιγώς δημοσιογραφικό έργο. Η πρόταση θα συμπληρωθεί επίσης με ρυθμίσεις που αφορούν στους ανταποκριτές των δημόσιων ΜΜΕ στο εξωτερικό.
Το Δ.Σ. επιδιώκει επίσης την βελτίωση της ΚΥΑ με την οποία αμείβονται οι δημοσιογράφοι στα δημόσια ΜΜΕ προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγμάτευση και με το οικονομικό επιτελείο. Έχει καταθέσει μάλιστα συγκεκριμένη πρόταση, η οποία λαμβάνει υπόψη ότι οι μισθοί των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δημοτικά ραδιόφωνα, τα γραφεία Τύπου και την Γ.Γ.Ε. ήταν καθηλωμένοι για μια πενταετία. Με δεδομένη μάλιστα την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και τις απώλειες που φθάνουν και το 40% την δεκαετία των μνημονίων, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί επιτακτική πλέον την διεκδίκηση αυξήσεων στις αποδοχές των δημοσιογράφων.
Περαιτέρω, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στο Μάιο του 2022 θα ανακοινωθούν μέτρα για την στήριξη του εντύπου Τύπου ενισχυμένα, σε σχέση με το 2021, με πόρους από το Ταμείο ανάκαμψης και επιπλέον προβλέψεις για την διανομή και ενδεχομένως τον ΦΠΑ.
Το Δ.Σ. ζήτησε και από τον κ. Οικονόμου, όπως έχει πράξει με παρέμβασή του και προς το υπουργείο εργασίας, να αναζητηθεί διέξοδος ώστε να λάβουν αποζημιώσεις οι 32 εργαζόμενοι στο Sputnik Ελλάδας, του οποίου η λειτουργία απαγορεύθηκε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εξεταστεί πιθανή λύση σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Την προσεχή Δευτέρα έχει οριστεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Υπουργείου Εργασίας, ΕΣΗΕΑ και της εταιρίας που εκπροσωπεί νόμιμα στην Ελλάδα το ρωσικό πρακτορείο.
Σε σχέση με τις αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ και την αλλαγή του συσχετισμού της πλειοψηφίας υπέρ των οριζομένων από την Κυβέρνηση μελών, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προσθέσει 2 μέλη που θα ορίσει ο ίδιος στο Δ.Σ. του Πρακτορείου. Η ΕΣΗΕΑ διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με αυτήν την εξέλιξη, η οποία αλλοιώνει την φυσιογνωμία του εθνικού Πρακτορείου καθώς συνιστά θεσμική υποχώρηση ως προς την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία του. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των δημοσιογράφων του ΑΠΕ-ΜΠΕ προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου στο θέμα.
Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ για τις οποίες έχει ήδη επιληφθεί το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της ΕΣΗΕΑ καθώς και τα φαινόμενα παραγκωνισμού συναδέλφων που εργάζονται επί σειρά ετών στην ΕΡΤ υπέρ των νεοπροσληφθέντων καθώς και εν γένει φαινόμενα απαξίωσης του ενημερωτικού προγράμματος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Τέλος, τέθηκε το ζήτημα των στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής που λαμβάνει και στην Ελλάδα απειλητικές για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση των πολιτών, διαστάσεις. Ζητήθηκε  από τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, στο πλαίσιο και της συζήτησης που διεξάγεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εξεταστούν κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάσχεση της αύξησης των SLAPPs.
               ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Ο Alpha “κατήργησε” το προσωπικό στις βράδυνες live μεταδόσεις

Καταγγελία της
 ΕΤΙΤΑ
Καταγγέλλουμε τη διοίκηση, τη διεύθυνση ειδήσεων, τη διεύθυνση παραγωγής και τεχνικά στελέχη του Alpha, για την κατ’ επανάληψη τακτική του σταθμού να παρουσιάζει σε απευθείας μετάδοση, ειδησεογραφικές ωριαίες εκπομπές απουσία ολόκληρης βάρδιας τεχνικών κοντρόλ – πλατό που απαριθμεί τουλάχιστον 10 ειδικότητες.  Η υποβαθμισμένη μορφή παραγωγής που έχει μεθοδευθεί από καιρό και τελικά είδαμε πριν λίγο στους δέκτες μας άλλη μια φορά, πέραν του ελλιπούς σε κάθε επίπεδο αποτελέσματος -αισθητικού σκηνοθετικού τεχνικού- που βρίθει λαθών, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν κενές από προσωπικό, θέσεις εργασίας που θα έπρεπε να είναι γεμάτες. 
Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται ως συνέπεια από την πολιτική της εταιρείας να παράξει επιπλέον πρόγραμμα σε διαφορετικές εγκαταστάσεις με τον ίδιο και μικρότερο αριθμό προσωπικού. Ως εκ τούτου οι βάρδιες που παράγουν ενημερωτικό και ειδησεογραφικό πρόγραμμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των έστω και κατ’ ελάχιστο αυξημένων αναγκών. 
Στην υλοποίηση, εκτός της διοίκησης και των διευθύνσεων μέρος ευθύνης έχουν, είτε κατόπιν πιέσεων είτε όχι, και συνάδελφοι τεχνικοί που έστησαν τους αυτοματισμούς, ξέροντας σε τι αποσκοπούν, αλλά και συνάδελφοι δημοσιογράφοι που τους χειρίζονται. Αυτό έχει ως συνέπεια την υπερεντατικοποίηση των τελευταίων, που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα αυξημένα καθήκοντα που απορρέουν από τις κενές θέσεις των τεχνικών.
Μια δεύτερη συνέπεια αυτού είναι ότι η αποδοχή της εντατικοποίησης κάνοντας τη δουλειά κάποιου άλλου, στέλνει το μήνυμα σε κάθε εργοδοσία πως μπορεί να καταφέρει τον διακαή της πόθο για εργαζόμενο ελβετικό σουγιά, και όλο τον κλάδο είτε στην απαξίωση, είτε στην ανεργία.
Καλούμε για ύστατη φορά όλους τους συναδέλφους, να απέχουν από αυτές τις πρακτικές που υπονομεύουν τον εργασιακό μας βίο και κατ’ επέκταση τη ζωή μας, και να συστρατευθούν στον αγώνα για δουλειά με αξιοπρέπεια και αμοιβές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας.
Καλούμε πριν απ’ αυτό τη διοίκηση του σταθμού να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού ώστε να εξυπηρετούνται με κάλυψη όλων των θέσεων οι ανάγκες του προγράμματος.
Καλούμε τέλος την ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση και να προασπίσει τους συναδέλφους δημοσιογράφους, που η εργοδοσία τους επιβάλλει επιπλέον εντατικοποίηση της εργασίας τους και μάλιστα επιφορτίζοντας τους, με καθήκοντα εργασιακά που άπτονται σε εργασιακά καθήκοντα συναδέλφων τεχνικών.
για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

ΕΣΗΕΑ καλεί ΕΡΤ να δώσει εξηγήσεις για τον “ανταποκριτή Μόσχας από …Κυψέλη”

Και αφού το
 θέμα των δήθεν ανταποκρίσεων από τη Μόσχα στην ΕΡΤ έφθασε στη Βουλή μέσω ερώτησης ΣΥΡΙΖΑ, παρενέβη και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το οποίο μιλά για “παραπλάνηση των τηλεθεατών”. Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης καλείται να δώσει πλέον επίσημες απαντήσεις και όχι μέσω διαρροών. 
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί την ΕΡΤ να δώσει εξηγήσεις για τις δήθεν ανταποκρίσεις από τη Μόσχα
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, εδώ στην Ελλάδα, οι ανταποκριτές σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και κυρίως όσοι βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες εργάζονται σκληρά και με επαγγελματισμό για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η αποστολή για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ουκρανούς συναδέλφους, ενημερώθηκε για μεμονωμένο, ελπίζουμε, φαινόμενο σοβαρής παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ο Αχιλλέας Πατσούκας δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες του από τα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα. Όμως, εστάλησαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στην Ένωση.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί την ΕΡΤ να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την διαφαινόμενη παραπλάνηση των τηλεθεατών, για τις δήθεν ανταποκρίσεις από τη Μόσχα, για την επιλογή ως ανταποκριτή ενός μη διαπιστευμένου δημοσιογράφου και να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα, τα οποία πλήττουν με πρωτοφανή τρόπο το κύρος και την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει, μέσα στα χρόνια, ο δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Σφυρίζει αδιάφορα η διοίκηση της ΕΡΤ στις καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ για τις ανταποκρίσεις από Μόσχα

Πριν λίγες μέρες η Ομοσπονδία εργαζόμενων στην ΕΡΤ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, κατ΄ήγγειλε με άκρως διαφωτιστική ανακοίνωση της, “
τις παλινωδίες της Διοίκησης της ΕΡΤ”, σε ότι αφορά την ενημέρωση από τα μέτωπα της Ουκρανίας. Σε αυτήν διαβάσαμε με ενδιαφέρον πως η ΕΡΤ δεν έχει(;) ανταποκριτή στην Ρωσία “και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της  αντικειμενικότητας”. Στις φήμες αυτές δεν απάντησε μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΕΡΤ. Θυμίζουμε πως ένα χρόνο πριν στο blog είχαμε γράψει   για τον << «κομμένο» ανταποκριτή και το … περίεργο βασίλειο της Δανιμαρκίας στην ΕΡΤ>> και τα αποτελέσματα της επιλογής της διοίκησης για τις ανταποκρίσεις από Μόσχα.  Στο θέμα ωστόσο παρενέβη και ο Δημήτρης Λάτσιος ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, πως το γεγονός ισχύει, δεν πρόκειται για φήμες καθώς ο ανταποκριτής της ΕΡΤ  δεν βρέθηκε στη Μόσχα επί ένα χρόνο. Παρέμβαση έκανε με ανάρτηση του στο twitter και ο Πάνος Χαρίτος γράφοντας “Εάν αυτό που καταγγέλει η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι αληθές-ότι ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα έβγαινε από την Κυψέλη-& πως ήταν σε γνώση της διοίκησης & έβαζαν ως τόπο ανταπόκρισης Μόσχα…η διοίκηση γιατί δεν σχολιάζει; Κάποιοι δώσαμε αγώνα στα μέτωπα για την ακρίβεια των μεταδόσεων…Ντροπή”

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Στα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη στο φίλμ “Τελευταίο ταξίδι” από τον Άρη Χατζηστεφάνου

Ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου στο νέο του ντοκιμαντέρ 
Τελευταίο Ταξίδι που κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου στους κινηματογράφους. Μαζί ακολουθούν τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια, που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οποία καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του. To ντοκιμαντέρ θα κάνει την πρεμιέρα του στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Film Forward του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, ο Γ.Αγγελάκας και η Ό.Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη ενώ η κάμερα «σχολιάζει» με πολιτική ματιά τον κόσμο που θα συναντούσε σήμερα στα ταξίδια του.
Οι εικόνες από τη σύγχρονη και την παλιά Ιαπωνία εμπλουτίζονται με anime, video games και ιαπωνικά manga. 
Οι παλιοί αχθοφόροι αφήνουν τις χειράμαξες και γίνονται ντελιβεράδες της διαμοιραστικής οικονομίας ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια του Τόκιο που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία Metropolis. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ασία αλλά και μια πανδημία που – τότε όπως και τώρα – ανατρέπει τις βεβαιότητες για τον κόσμο γύρω μας.
Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου, ενώ ο μουσικός παραγωγός Rsn δημιουργεί την πρωτότυπη μουσική με Jazz, Trip Hop και Electronica ήχους. To Post Production επιμελήθηκε ο Θάνος Τσάντας. Σχεδιασμός αφίσας Λουίζα Καραγεωργίου
Πρόγραμμα προβολών
– 17/3, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Παύλος Ζάνας, (παρουσία των συντελεστών)
– Από 24/3 Μαρτίου, Αθήνα, Τριανόν, (παρουσία των συντελεστών)
– Από 24/3 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη, αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης»
– 30 Μαρτίου Πάτρα, ΓΙΑΠΙ, Πάροδος Δρακοπούλου 8  (παρουσία συντελεστών)

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Χωρίς ειδήσεις “Στο Κόκκινο”, σε στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι

Με δυο 4ωρες στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ “Στο Κόκκινο” στα σχέδια της διοίκησης για το πρόγραμμα απολύσεων σε εφημερίδα και σταθμό. Η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε τις στάσεις εργασίας με αίτημα την ανανέωση σύμβασης δημοσιογράφου στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μη ανανέωση της σύμβασης είναι ένα βήμα στο σχέδιο της διοίκησης, το οποίο έχουν ήδη απορρίψει οι εργαζόμενοι με το ψήφισμα τους πριν ένα περίπου μήνα. Στο Ψήφισμα τους τόνιζαν: ” Θεωρούμε ως κακό προμήνυμα για την αναγγελθείσα αναδιάρθρωση του σταθμού, το να ξεκινά από την πιο ευάλωτη, επισφαλώς και χαμηλότερα αμειβόμενη εργαζόμενη και υπενθυμίζουμε ότι είναι ακριβώς αυτές τις πολιτικές που ο σταθμός μας αντιπαλεύει στα 16 χρόνια της ύπαρξής του. Επισημαίνουμε ότι ρητά μάς ανακοινώθηκε ότι η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει περικοπές 1 εκατομμυρίου ευρώ και 15 «αποχωρήσεις» στον όμιλο”.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τις στάσεις εργασίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 4ωρων στάσεων εργασίας για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» 105,5 και στο site “stokokkino.gr”, από τις 18.00  έως τις 22.00 σήμερα, Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 και από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, με αίτημα την ανανέωση της σύμβασης και την επιστροφή στην εργασία συναδέλφου, της οποίας η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόσφατα, καθώς και την επίλυση των πρόσφατων εργασιακών προβλημάτων που έχουν προκύψει στον σταθμό.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Νέο δόγμα ολοκληρωτισμού στην «ενσωματωμένη» ενημέρωση

Ματίνα Παπαχριστούδη στο
 ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 
Τριάντα δυο χρόνια μετά την επιβολή της έννοιας της «ενσωματωμένης δημοσιογραφίας» στην παγκόσμια πληροφόρηση, προωθείται ένα νέο δόγμα, ο ολοκληρωτισμός στην ενημέρωση. Αν με τον Πόλεμο του Κόλπου τη δεκαετία του ’90 η ενημέρωση ενσωματώθηκε στην «προπαγάνδα του πολέμου», με τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 επιχειρείται μια νέα κατάσταση. Η εξαφάνιση κάθε διαφορετικής, αντίθετης στην προπαγανδιστική κυρίαρχη πληροφόρηση, ενημέρωση. 
Η διαταγή που εξέδωσε το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σιγήσουν, να σβηστούν από τους χάρτες πληροφόρησης, να εξαφανιστούν από τις πλατφόρμες διαδικτύου τα ρώσικα κρατικά δίκτυα Russia Today και Sputnik δεν είναι απλά ένα βήμα προς τον ολοκληρωτικό έλεγχο των ΜΜΕ εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων. Αποτελεί καινούργιο δόγμα για την πληροφόρηση, στο οποίο πρόθυμα εντάχθηκαν όλες οι ελεγχόμενες από στρατιωτικοβιομηχανικά συμπλέγματα πλατφόρμες 
στο διαδίκτυο, όπως το facebook και το youtube, αλλά και διεθνή μίντια, που δεν αντέδρασαν (ούτε για τα προσχήματα), υπερασπιζόμενα την αστική δυτική δημοκρατία της «ουδετερότητας» και «αποστασιοποίησης» απέναντι στα γεγονότα.
Η στάση τους μπορεί να εξηγηθεί με τις αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη ιδιοκτησίας των ΜΜΕ τα τελευταία 30 χρόνια, με πολυεθνικούς 

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Μετρώντας τα υπερκέρδη της ολιγαρχίας στα μίντια

Ματίνα Παπαχριστούδη στο
 ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 
Η είδηση ήρθε από την αγορά της διαφήμισης. Η δαπάνη για την τηλεόραση «τρέχει» έως και ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα! Πέρυσι η διαφημιστική δαπάνη αυξήθηκε κατά 20%, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό έσοδο για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, αφού με απαίτησή τους δεν δημοσιοποιείται καμία μέτρηση αγοράς. Για το 2022 εκτιμάται αύξηση κατά 12%-15%. Για το πιθανό ύψος των εσόδων από αυτά τα ποσοστά αρκούμαστε στις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων. Οι διαφημιστές λένε πως η τηλεόραση πήρε πέρυσι περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, οι εκπρόσωποι των καναλιών περίπου 250.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί των ολιγαρχών της ενημέρωσης κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΝΔ από το 2020, με πρόσχημα την πανδημική κρίση. Όλο αυτό το διάστημα χαρίστηκαν ή σχεδόν μηδενίστηκαν οι οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος, ενώ παράλληλα –όπως και σε όλα τα άλλα ΜΜΕ– το κράτος ανέλαβε τις ασφαλιστικές εισφορές, τα χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά και τους μισθούς. Ειδικότερα για τη διαφήμιση, ρυθμίστηκε η έκπτωσή της από τη φορολογία επιχειρήσεων ήδη από το 2020. Ωφελημένα από την πολιτική διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού είναι όλα τα Μέσα ενημέρωσης.Οι εφημερίδες, που παραμένουν η κύρια πηγή ενημέρωσης και δημοσιογραφικού περιεχομένου, συνεχίζουν να εκδίδονται εξαιτίας της παραπάνω επιδοματικής πολιτικής, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια. Και ακριβώς εξαιτίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας τους, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πρόγραμμα ενίσχυσης με σαφείς κανόνες και όρους. Το διαδίκτυο, μετά την τηλεόραση, μετράει επίσης τα υπερκέρδη του.

Οι ιστοσελίδες που κατέχουν τα παραδοσιακά συγκροτήματα ΜΜΕ αλλά και πληθώρα νέων και πλήρως ελεγχόμενων με «πετσωμένες λίστες» χρηματοδότησης, είναι απόλυτα κερδοφόρες, τόσο οικονομικά όσο και κυρίως ιδεολογικά, καθώς εξελίσσονται σε σημαντικό ψηφιακό πυλώνα της ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης.
Κι ενώ το μιντιακό κεφάλαιο μετράει τα κέρδη του, οι εργαζόμενοι μετράνε τις απώλειές τους, οικονομικές και επαγγελματικές. Από δημοσιογράφοι έχουν μετατραπεί σε κακοπληρωμένους «χειριστές-επεξεργαστές» κειμένων.

Αναδημοσίευση:mediatvnews.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

8 Μάρτη: Γυναίκες για τις γυναικοκτονίες

Θέμα στις “Όψεις” του ΕΤΕRΟΝ η έμφυλη βία και η γυναικοκτονία. Τα πολύ 
ενδιαφέροντα άρθρα τα διαβάζετε εδώ: Όψεις | Γυναικοκτονία
Οι γυναικοκτονίες μάς απασχολούν γιατί αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέχρις ότου ληφθούν γενναία μέτρα για την αναγνώριση και εξάλειψη τους. 
Σήμερα, με αφορμή τη φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εγκαινιάζουμε τις «Όψεις», τους μηνιαίους φακέλους του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, επιλέγοντας για την πρώτη έκδοση να εστιάσουμε στις γυναικοκτονίες.
Οι «Όψεις» Μαρτίου είναι αφιερωμένες στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, φιλοδοξώντας με το υλικό τους να αναδείξουν πτυχές του προβλήματος που δεν είναι ορατές, να διερευνήσουν σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα και μέσα από στοιχεία και αναλύσεις να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την κοινωνική αλλαγή. Σκοπός είναι να δοθεί ορατότητα στις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και σε ένα «καθημερινό» φαινόμενο που, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα διευρυμένο στην ελληνική κοινωνία.
Κάθε 11 λεπτά που περνούν μία γυναίκα δολοφονείται σε όλο τον κόσμο από έναν ερωτικό σύντροφο, έναν πρώην ή νυν σύζυγο ή κάποιο μέλος της οικογένειας. Δολοφονείται μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.
Η λέξη «γυναικοκτονία» μπήκε πιο έντονα στη ζωή μας το τελευταίο έτος, μολονότι ως όρος έχει υιοθετηθεί από φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Το 2021 δολοφονήθηκαν τριάντα1 γυναίκες στην Ελλάδα, με τους θύτες να είναι στην πλειονότητα τους νυν/πρώην σύζυγοι ή σύντροφοι. Ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών, αν και φαίνεται κατά πολύ αυξημένος συγκριτικά με τα διαθέσιμα στοιχεία των προηγούμενων δύο ετών,2 δεν είναι αντιπροσωπευτικός καθώς στη χώρα δεν υπάρχει ένας επίσημος κρατικός φορέας, επιφορτισμένος με τη συλλογή και καταγραφή των δεδομένων που αφορούν τους φόνους γυναικών εξαιτίας του φύλου τους. Αυτές αντιμετωπίζονται ως γενικώς ανθρωποκτονίες, τόσο στο στάδιο συλλογής στοιχείων όσο και σε ποινικό επίπεδο, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την καταγραφή της έκτασης και της φύσης του προβλήματος, καθώς και απαγορευτικές τις όποιες συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών ετών.
Το κενό της Πολιτείας έχουν αναλάβει να καλύψουν οργανώσεις και φορείς, όπως το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία, το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια έχει ξεκινήσει τη συλλογή και ανάλυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών των γυναικοκτονιών στη χώρα. Επιπλέον, η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, εξαιτίας (και) της πανδημίας, για μέρος των οποίων υπάρχουν καταγεγραμμένα επίσημα στατιστικά στοιχεία,3 καθιστά το αίτημα για τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» όλο πιο επίμονο και επιτακτικό. Ζητείται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ακούγεται δυνατά στις μαζικές κινητοποιήσεις γυναικών στους δρόμους της χώρας. Διατυπώνεται και από κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή,4 μέσω παρεμβάσεων και κατάθεσης τροπολογιών.
Γιατί όμως μάς απασχολούν οι γυναικοκτονίες; Οι γυναικοκτονίες μάς απασχολούν γιατί αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέχρις ότου ληφθούν γενναία μέτρα για την αναγνώριση και εξάλειψη τους. Η αναγνώριση της έννοιας «γυναικοκτονία» αποτελεί το πρώτο, αναγκαίο, βήμα προκειμένου να δώσει ορατότητα στο φαινόμενο της έμφυλης βίας και να συμβάλει στην αναγνώριση και αντιμετώπιση του θέματος, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την άσκηση πίεσης για ανάληψη δράσης.